Aarhus Universitets segl

Fordøjelse og optag af sundhedsgavnlige mælkeproteiner

Fordøjelse og optag af sundhedsgavnlige mælkeproteiner

  • Projekttitel: Fordøjelse og optag af sundhedsgavnlige mælkeproteiner
  • Projektleder: Esben Skipper Sørensen, Aarhus Universitet
  • Deltagere:
  • ·         Jan Johannes Enghild, Aarhus Universitet
  • ·         Annete Müllertz, Københavns Universitet
  • ·         Bart Buitenhuis, Aarhus Universitet
  • ·         Marie Stampe Ostenfeld, Arla Foods Ingredients
  • Bevillingsgivere:
  • ·         Mælkeafgiftsfonden (https://maelkeafgiftsfonden.dk/)
  • ·         Arla Foods Ingredients (https://www.arlafoodsingredients.com/)
  • ·         Aarhus Universitet (www.au.dk)
  • ·         Københavns Universitet (http://www.ku.dk/)
  • Projektperiode: 2018-2019

Projektbeskrivelse:

Ved mejeriproduktionen af ost og kasein opstår bistrømme, der indeholder høje koncentrationer af proteiner med sundhedsgavnlige egenskaber. Fx har flere kliniske studier vist positive helbredseffekter af indtag af mælkeproteinerne alfa-laktalbumin, kaseinoglykomakropeptid (CGMP) og osteopontin. De bagvedliggende mekanismer for den sundhedsfremmende effekt af komponenterne er dog ukendt. I dette projekt vil vi anvende avancerede fordøjelsesmodeller, state-of-the-art genekspressionsanalyse og højsensitiv massespektrometri til at undersøge hvorledes osteopontin, CGMP og alfa-laktalbumin fordøjes, samt hvorledes de dannede peptider påvirker tarmens celler, optages over tarmvæggen og fordeler sig i kroppen i en dyremodel.