Aarhus Universitets segl

Kvæg: Avlsmål, samspil mellem avlsmanagement, genetiske parametre og krydsning


Gruppens fokusområder er

  1. Fastsættelse af avlsmål for de forskellige arter,
  2. Vurdering af effekten af forskellige managementtiltag på det avlsmæssige niveau i den enkelte besætning og
  3. Beregning af genetiske parametre for økonomisk vigtige egenskaber, herunder estimering af genotype-miljø interaktioner og heterosis effekter.

Arbejdsområderne i teamet spiller meget sammen med arbejdet i andre teams – især Kvæg phenomics teamet og de tre teams der arbejder med populationsgenetik.

Arbejdet med fastsættelse af avlsmål er det første, der skal udføres ved udarbejdelse af en avlsplan. Hvis ikke den rigtige retning kendes, er der ikke nogen grund til at køre stærkt. Vi arbejder både med fastsættelse af avlsmål på basis af økonomiske modeller, bl.a. SimHerd, samt med fastsættelse på basis af brugerpræferencer.

Mange avlstiltag i en kvægbesætning har stor betydning for besætningens økonomiske resultat, og derfor bør de betragtes som managementbeslutninger på mellemlang sigt. Det avlsmæssige niveau i en besætning er nemlig sammensat af den avlsfremgang, besætningen får via populationens avlsfremgang. Dertil skal lægges de tiltag, som kan foretages i den enkelte besætning. Indenfor kvægbruget er det anvendelse af systematiske krydsningssystemer, anvendelse af kønssorteret sæd og kødkvægssæd, samt anvendelse af genomiske avlsværdital til udvælgelse af de hundyr, som skal være mødre til næste generation af produktionsdyr. Brug af krydsning er især interessant, da det ikke tidligere har været væsentligt anvendt.

G*E interaktioner er meget vigtige, da der er mange beviser på, at de samme genotyper ikke virker ens i forskellige miljøer. Erkendelse af dette vil kunne forbedre det avlsarbejde, som foregår på besætningsniveau.

Projekter

  • SOBcows
  • Reffico

Teamkoordinator

Morten Kargo

Seniorforsker Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Aarhus

Medlemmer